Citronpaj! Mmm...

På beställning av dottern som hade kommit hem från semestern blev det en god citronpaj.
När du vill bjuda på en fräsch och uppfriskande paj så kan jag rekommendera denna.
Väldigt god.
Jag serverade med färska blåbär bredvid.
Citron och blåbär passar väldigt bra ihop.
Vill du så kan du även lägga blåbär i paj smeten innan gräddning, går hur bra som helst.

Pajform med avtagbar botten, 24 cm i diameter, ( jag använde 28cm då jag inte hade mindre form hemma.)

Till degen
50 g rostade mandelspån ( en liten påse) - eller mandlar
4 1/2 dl vetemjöl
125 g kallt smör (skivat i kuber)
2 äggulor
2 dl florsocker
2-3 msk iskallt vatten. ( börja med två msk och tillsätt mer om det behövs)

Fyllning :
3 dl vispgrädde
5 ägg
1 dl strösocker
1 1/2 dl citron saft
Finrivet skal från en citron.

Gör så här:
Häll i mandeln i en matberedare och kör så att den blir fin malen.
Lägg i mjöl, och det kalla smöret.
Kör så att det blir en grov smulig deg.

Tillsätt äggulorna och två matskedar vatten, kör tills att det blir en mjuk degboll. Tillsätt ytterligare en msk vatten om du inte tycker degbollen är tillräckligt mjuk.

Stjälp upp degbollen på lätt mjölat underlag.
Tryck försiktigt ut degbollen till en rundel.

Kavla försiktigt ut rundeln så att den blir tillräckligt stor för att passa in i pajformen med löstagbar botten.

Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den försiktigt i pajformen.

Tryck ut degen i formen och skär bort överflödig deg.

Plasta in formen och ställ kallt i kylskåpet ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta ut pajformen ur kylen och lägg över bakplåtspapper så att det täcker hela formen. Häll i lite ärtor/bönor över bakplåtspappret. ( det håller tyngden nere under gräddning)
Grädda på nedersta falsen i 15 minuter.

Ta ut pajformen och ta försiktigt bort pappret med ärtorna/bönorna.
Lägg pajformen på en plåt och grädda ytterliga ca 8-10 minuter eller tills pajskalet har fått en fin gyllenbrun yta.
Ta ut,och låt svalna.
Sänk även ugnstemperaturen till 175 grader under tiden pajskalet svalnar.

Ta fram en skål, lägg alla ingredienser till fyllningen i skålen och vispa så att allt är väl blandat.
Låt smeten stå och dra ca 10 minuter.
Häll smeten i pajskalet och grädda på nedersta falsen ca 20-25 minuter.

Ta ut och låt citronpajen svalna.
Ställ sedan in pajen ca 6 timmar i kylskåpet eller över natten.
Garnera med färska bär och pudra med lite florsocker om så önskas.

Servera gärna med lite vispad grädde eller varför inte mandel grädde.
Riv då ner lite mandelmassa i den vispade grädden.

Smaklig spis. :)